הכירו את גיא אלרם - סוכרתי סוג 2, מהראשונים בישראל שקיבלו בסבסוד מקופת החולים (מאוחדת) את מערכת פריסטייל ליברה 2 לניטור סוכר רציף!
בכדי לסבר את האוזן, עד כה מערכת פריסטייל ליברה הייתה זמינה בקופות החולים ומסובסדת רק עבור סוכרתיים סוג 1, לפי ההתוויות שנקבעו.
החל מינואר 2022 היא נוספה במסגרת החלטת ועדת סל התרופות גם בעבור סוכרתיים סוג 2, המטופלים בזריקות אינסולין מרובות יומיות (MDI) או במשאבת אינסולין, לפי ההתוויות שנקבעו.
מי שהקדימה החלטה זו, הייתה קופת חולים מאוחדת שהחלה (אוקטובר 2021) בעצמה, לאור החשיבות הגדולה שבכך, לסבסד את מערכת פריסטייל ליברה לסוכרתיים סוג 2, המטופלים בזריקות אינסולין מרובות יומיות (MDI) או במשאבת אינסולין, וגיא היה הראשון בישראל להנות מהחלטה זו. אז ישבנו איתו לשיחה קצרה ומאוד מעניינת, כדי לשמוע ממנו איך זה להיות זה שהביא את הבשורה המדהימה לסוכרתיים סוג 2 בישראל:
גיא מתגורר ברמת גן, בן 47, גרוש ומורה למדעי המחשב. כשנשאל על הרגע בו גילה על הסוכרת שלו ענה "בשנת 1998 השתתפתי בהפגנות הסטודנטים, וכתוצאה מהרעלת קיבה שחוויתי במהלכה פינו אותי לאשפוז בבית חולים, עשו לי בדיקות ואז אמרו לי "גיא תקשיב, יש לך סוכרת". מספר חודשים לפני כן הפסקתי לעשות ריצות בגלל בעיה ברגל והעליתי במשקל במהירות וזה ככל הנראה היה אחד הגורמים".
גיא הוסיף וסיפר על מצב הסוכרת שלו מאז ועד היום; "תמיד היו לי עליות וירידות. רמת ה- A1c (המוגלובין מסוכרר) שלי נעה לרוב בין 7.5%-9%, ככה שתמיד אפשר להשתפר. בנוסף, אני חי עם מחלת שרירים (פיברומיאלגיה) כבר שנים רבות ולעיתים גם למחלה זו יש קשר לעליית רמות הסוכר אצלי בדם. כיום אני לוקח סוג אחד של כדורים ואינסולין לטווח קצר ולטווח ארוך, כלומר אני מזריק כמה פעמים ביום. זה עוזר לי לשמור על איזון יחסי, אך לא תמיד זה מספיק".
וכעת, כשאתה נמצא שבועיים לאחר שימוש במערכת פריסטייל ליברה 2, האם מצב הסוכרת שלך השתנה?
בהחלט, המערכת הזו ממש מדהימה מכל הבחינות. בעזרתה אני יכול לקבל פידבק על כל פעולה שאני עושה, אם זה לאכול מזון מסוים ועד להזריק לעצמי אינסולין – אני יכול לראות כיצד רמות הסוכר שלי משתנות וכמובן גם לפעול בהתאם. יש מצבים שבהם אני שם לב שרמות הסוכר שלי נמוכות מידי לפני הזרקת האינסולין, אז אני יודע שאני יכול לדלג על הזרקה אחת – וזה מונע מקרי היפוגליקמיה. בעזרת המערכת אני יכול לדעת מהי רמת ה- A1c שלי ואני רואה שהיא כרגע על 7.8% (זו ירידה משמעותית מהבדיקה הקודמת, שהייתה מעל 8.5%), כך שללא ספק היא מסייעת להגיע למטרה של איזון רמות הסוכר.
מה עוד אתה יכול לספר לנו על חווית השימוש שלך במערכת?
מה דעתך על ההחלטה לסבסד בקופות החולים את מערכת פריסטייל ליברה 2 לסוכרתיים סוג 2, הנוטלים אינסולין באופן קבוע?
"זו החלטה היסטורית. היא בעצם מכירה בכך שאין כמעט הבדל בין סוכרתיים סוג 1 לסוג 2 – ולטעמי לא צריך להיות הבדל שכזה. מדובר ב-2 קבוצות של אנשים, שאינם מסוגלים להגיע לאיזון ברמות הסוכר וזה פוגע להם בבריאות. לא לכולם מתאפשר להוציא בחודש מאות שקלים על המערכת הזו – וסבסוד שלה צריך להיות אינטרס של המדינה. בסופו של דבר זה כסף שיעלה למערכת הבריאות כפול במידה ולא יספקו את המערכת הזו לכלל הסוכרתיים, שכן היא עוזרת להיות בבקרה מתמדת ובכך מסייעת להביא לאיזון הסוכרת ולמניעת סיבוכים רפואיים שונים שקשורים לסוכרת.
וכך קרה – מספר חודשים לאחר מכן, ועדת סל התרופות אישרה (ינואר 2022) את סבסוד מערכת פריסטייל ליברה גם בעבור סוכרתיים סוג 2, המטופלים בזריקות אינסולין מרובות יומיות (MDI) או במשאבת אינסולין, לפי ההתוויות שנקבעו. לכן, שאלו עוד היום את רופא הסוכרת שלכם על מידת זכאותם למערכת זו!
מילים אחרונות לסיכום?
אני קורא לכל מי שסוכרתי מסוג 2 המטופל בזריקות אינסולין מרובות יומיות (MDI) או במשאבת אינסולין – לבדוק את זכאותו עוד היום מול רופא הסוכרת שלו בקופת החולים ולממש את זכותו לקבל בסבסוד כמעט מלא את מערכת פריסטייל ליברה. רק ככה אפשר באמת להיות בשליטה על הסוכרת בכל רגע נתון – דבר שמוביל לתוצאות ומסייע המון לאיזון רמות הסוכר.
יהושע יוניק, סוכרתי סוג 2, התנסה לראשונה עם מערכת פריסטייל ליברה 2 ובחר לשתף אותנו בחוויית ההתנסות שלו