יום הסוכרת הבינלאומי נקבע על ידי האגודה הבינלאומית לסוכרת וארגון הבריאות העולמי בעקבות העלייה באבחון מקרי סוכרת ברחבי העולם, מטרת יום זה להעלות את המודעות למחלת הסוכרת, לטיפול בה ולמניעתה. הוא צוין בפעם הראשונה ב- 41 בנובמבר 1991. תאריך זה נבחר מפני שזהו יום הולדתו של פרדריק בנטינג, רופא וביוכימאי קנדי, שזכה בשנת 3291 בפרס נובל לרפואה לאחר גילוי האינסולין בשנת 2291 יחד עם צ'ארלס בסט.
הלוגו של יום הסוכרת הבינלאומי נקבע ב-7002 כסמל של מעגל כחול, המהווה את סמל הסוכרת בעולם. מעגל הוא סמל לחיים ובריאות בתרבויות רבות בעולם; כחול הוא צבע דגל האומות המאוחדות וכן צבע השמיים המאחד את כל אומות העולם. הלוגו נועד לסמל את התאחדות כלל קהילות הסוכרת ברחבי העולם לפעולה משותפת לשליטה במחלה ולמניעתה.
לאיזון רמת הסוכר חשיבות מרכזית במניעת סיבוכים. בכדי להגיע לאיזון טוב של רמות הסוכר בדם זה מצריך מאמץ משמעותי הדורש, בין היתר, הקפדה על אורח חיים בריא (פעילות גופנית ומודעות לתזונה) ודקירות חוזרות לצורך ניטור רמות הסוכר. ניטור רמת סוכר בדם מאפשר לחולה ולצוות המטפל להישאר עם יד על הדופק, לקבל החלטות טיפוליות ולהימנע מסיבוכים לטווח הארוך.
איך הכל התחיל?
ניטור עצמי של רמת הסוכר בדם מהווה את אחת ההתקדמויות המשמעותיות ביותר בטיפול בסוכרת מאז גילוי האינסולין בשנות ה-02 של המאה הקודמת.
לפני יותר ממאה שנה, היה נהוג בבתי חולים באירופה שרופאים צעירים טועמים בקצה הלשון את דגימות השתן של חולים שחשדו כי הם סובלים מסוכרת, אם לשתן היה טעם מתוק - סימן שערכי הסוכר בדם גבוהים מהנורמה. מאוחר יותר, בסביבות 0291, פותחה לראשונה בדיקת דם שאפשרה לאמוד את אחוז הסוכר בדם. היא הייתה כמובן ארוכה ומסורבלת, אבל כך הרופאים לא היו צריכים לטעום דגימות שתן על מנת לאבחן את המחלה.
בדיקת סוכר בשתן
ב-5491 הגיעו הבדיקות הביתיות הראשונות למדידת רמת הסוכר בשתן.
המקלון הראשון
באמצע שנות ה-06 נכנס לשימוש המקלון הראשון לבדיקת רמות הסוכר באמצעות טיפת דם. טיפה של דם הונחה על המקלון למשך דקה אחת ואז נשטפה. השוואת הצבע שעל המקלון לטבלה שכללה מערך צבעים, סיפקה אינדיקציה על רמות הסוכר בדם, אך היא לא הייתה מספיק מדויקת. בשנות ה-07 פותח מד הסוכר הראשון שנועד לשימוש רפואי בלבד ועלותו הייתה יקרה. הבדיקה הייתה ארוכה, כואבת ומסורבלת, לקח למכשיר בערך כדקה לזהות את רמת הסוכר בדם. בשנת השמונים השתמשו במקלונים בלבד, ללא המכשיר – לפי הצבע שהיה משתנה. בעקבות ביקורות רבות שטענו שלא ניתן לקרוא תוצאה ללא מכשיר מיוחד, ניסו לפתח שיטות מדידה אחרות או מקלונים רגישים יותר להבדלים בתוצאה.
מדי סוכר ביתיים מתקדמים
בתחילת שנות ה-0002 פותח מד הסוכר "פריסטייל", שאפשר בדיקה באמצעות טיפת הדם הקטנה ביותר - 3.0 מיקרוליטר בלבד. זהו מד הסוכר הראשון שפעל בשיטה הקולומטרית: כלומר כל חלקיקי הגלוקוז מגיבים ועל כן נדרשה כמות זעירה בלבד של דם. כמו כן, הייתה אפשרות לבצע את הדקירה באזורי גוף שונים ולא רק באצבע. המכשירים המשיכו להשתכלל ולהציג אפשרויות רבות ומתקדמות יותר כך למשל, ניתן לציין את מד סוכר פריסטייל אופטיום ניאו בנוסף להיותו מד סוכר, המכשיר בודק גם הימצאות של קטונים בדם. הבדיקה פשוטה ומדויקת ומסייעת בזיהוי מוקדם של חמצת קטוטית.
מד סוכר רציף (MGC)
נקודת מפנה המשמעותית ביותר בטיפול בחולי הסוכרת היא הופעתם של מכשירי המדידה הרציפים. מכשירים אלו יכולים ליידע ולהתריע לגבי מגמות של ערכי הסוכר.מכשירים לניטור רמות סוכר בנוזל הבין-תאי החלו להופיע בשנות ה-0002. המדים הרציפים הציגו תמונה מלאה ולא נקודתית של דפוסי שינוי ברמות הסוכר והביאו לשיפור באיכות הניטור ולאיזון טוב יותר של המטופל
מערכת פריסטייל ליברה- Flash Glucose Monitoring
ביוני 6102 הושקה בישראל מערכת הפריסטייל ליברה לניטור רמות הסוכר של חברת Abbott, המחליפה את בדיקות הסוכר מהאצבע בסריקה ללא צורך בדקירה של האצבע וללא כיולים. הניטור מתבצע על ידי שימוש בטכנולוגיית Flash Glucose Monitoring באמצעות סריקה של חיישן חד פעמי הנמצא על גב הזרוע למשך עד 41 ימים. המערכת מתעדכנת כל דקה ואוגרת נתונים אודות רמות הסוכר למשך 09 יום, ובכך מסייעת לצוות הרפואי לקבל את התמונה המלאה על מצב הסוכרת, ובהתאם לכך לקבל החלטות טיפוליות מותאמות אישית עבור כל מטופל ומטופל. המערכת מתאימה כאמור לכלל הסוכרתיים, ומהווה מהפכה של ממש באיכות חייהם, ובהתמודדות עם ניהול ואיזון המחלה. בניגוד למדי סוכר רציפים אחרים שקיימים בשוק שדורשים כיול (שמשמעותו - דקירות) ומשך זמן המדידה שלהם הוא כ-7-10 ימים, השימוש בפריסטייל ליברה אינו דורש כיול כלל לאורך 41 ימי השימוש בחיישן, ובכך מייתר כמעט לגמרי את הצורך בדקירות.
מדובר בפריצת דרך משמעותית ביותר בתחום היכולת בטיפול בסוכרת, המכשיר תורם לאיכות חיי המטופלים, וגורם לשינוי חיובי באורח החיים שלהם ובאיזון הסוכרת.
בשנת 8102 ועדת סל התרופות אישרה את טכנולוגיית ניטור הסוכר של Abbott, הפריסטייל ליברה, עבור סוכרתיים מסוג 1, מדובר בהישג אדיר עבור כ- 000,51 סוכרתיים מסוג 1 בישראל.
המהפכה הדיגיטלית
הפלטפורמה הדיגיטלית של מערכת הפריסטייל ליברה כוללת את אפליקציית FreeStyle LibreLink המאפשרת לנטר את רמות הסוכר ישירות באמצעות הטלפון החכם.
למשתמשי FreeStyle LibreLink יש גם אפשרות לשתף את המידע שלהם עם הצוות רפואי שלהם ומטפלים באמצעות LibreView ו- LibreLinkUp, כלים נוספים שגם חלק מהפלטפורמה הדיגיטלית של פריסטייל ליברה:
לסיכום
הקידמה הטכנולוגית שינתה את פני מחלת הסוכרת מה שאפשר לסובלים ממחלה זו לחיות חיים מלאים ועצמאיים יותר. בדיקה פשוטה של מספר שניות עם תוצאה מידית גרמה לשיפור איכות החיים. קיימת מגמת עלייה בארץ ובעולם של פיתוח מוצרים טכנולוגיים לטובת הטיפול בחולי הסוכרת. מגמה זו היא פועל יוצא של התקדמות יכולות הפיתוח הטכנולוגי בשילוב עם עליה במספר הסוכרתיים. מגמה זו נושאת עימה תקווה עבור חולי הסוכרת לאיכות חיים טובה, בריאה ומאוזנת יותר.
בעריכת ליטל סמואל לוי, cS.M דיאטנית קלינית ומנהלת מרקט אקסס בגפן מדיקל.
סוכרת סמויה זהו מצב שבו רמות הסוכר בדם גבוהות, אך עדיין אינן מגיעות לערכים שעל פיהן נקבעת אבחנה של סוכרת.
טרום סוכרת היא מצב בו רמת הסוכר בדם גבוהה, אך עדיין לא גבוהה מספיק כדי לאבחן את האדם כחולה סוכרת.